Friday, December 14, 2007

Julekurver av kvadrater

For et par år siden lærte jeg å lage julekurv av ett kvadrat, og i boka Julekurver av Beate G. Lindseth på Damm forlag (en ”må ha” bok), var det en litt annen variant av denne typen kurver. På syforeningas juleverksted fant jeg en måte å dekorere disse kurvene på, som jeg bare ”må få ut”.

Først en beskrivelse av hvordan kurvene lages:

Kurv type 1
Denne er den jeg lærte først og som jeg hadde liggende lenge som en kurv brettet i rutet papir.

For å lage denne trenger du ett kvadrat, lim og noe til å lage hank med. Tegningen viser hvordan det skal brettes, klikk på den for å få større versjon. De sorte stiplede linjene viser brettene, de røde pilene markerer bevegelsene.

Begynn med å brette langs begge diagonalene, med den siden som skal være ut ned mot bordet.
Vend kvadratet slik at undersiden vender opp, og brett langs en av midtlinjene.
Vend kvadratet igjen og trykk midten ned, slik at kvadratet ligger som en skål.

Neste steg er vanskelig å forklare, se på tegningen, kanskje det blir klarere.

Bretten langs midtlinjen lager åser som går ut fra midten, med trekanter på hver side. Fold papiret langs brettene langs midtlinjen slik at trekantene dekker hverandre og går inn i det som skal bli kurven.
De to (doble) trekantene på innsiden av kurven legges over hverandre slik at kurven får en tredimensjonal form hvor to motstående kanter på det opprinnelige kvadratet er buene på kurven, og de tidligere nevnte trekantene danner en skillevegg mellom to rom.

For å få kurven til å holde, limes trekantene som skiller rommene, sammen.

Lim tilslutt hanken på skilleveggen.

Kurv type 2
Denne er utviklet av Beate G. Lindseth, og holder formen uten lim. Lim behøves bare for å feste hanken.

Denne brettes likt som den første, bare at man bretter langs begge midtlinjene først, og så en diagonal.

På denne kurvtypen, stikker de frie hjørnene til de doble trekantene opp over kanten som går til det frie hjørnet på den andre doble trekanten. Disse hjørnene brettes ned over kantene slik at kurven blir låst sammen (se tegningen).

Dekorering av kurvene
Forskjellen mellom utseende til de to kurvene er at ytterkantene av kurvene består av to av kantene eller hjørnene i de opprinnelige kvadratene.

Bildene under er tatt med blits, det er lenge til jeg får dagslys i leiligheten. Blitsen fikk fram et oransje skinn i det røde papiret, det er ikke synlig i vanlig lys. Papiret som er brukt er vanlig rødt (og grønt) kopipapir.

Det finnes mange måter å dekorere kurvene på. Her har jeg brukt stansejern og stempel. Det greieste er å lage brettene først, så lage dekoren før man monterer kurven (gir den kurvformen) til slutt.
På juleverkstedet fikk jeg låne stansejern som lager hullmønster på hjørner. Dette lager en søt blonde på kurven. For å framheve mønsteret kan et kontrastpapir limes på innsiden.


Etter juleverkstedet gikk jeg på stansejernjakt for å finne den typen jern som lager mønster langs kanter. Etter å ha sett flere som var lengre enn lengden på kantene til kvadratene, og med et mønster som ikke ville sitte fast på kvadratet av denne grunnen, fant jeg noen jeg kunne bruke. Disse jernene gir også en fin effekt, og mønsteret kan framheves med å bruke papir i en kontrastfarge på innsiden.

Man kan også bruke stansejern til å lage motiver som limes på kurvene. Og siden jeg har et stansejern som lager drager, bare måtte jeg lage en drageversjon ;-)

Motivene kan selvfølgelig også klippes ut med saks.

Eller man kan dekorere dem med stempel. Eller tegne. Eller bruke kvadrater skrevet ut på printer med bilder på den delen som skal vende ut. Bare fantasien setter grenser!

Takk og mer julepynt
Takk til Beate G. Lindseth for at jeg fikk bruke hennes kurv her. Ta en titt på hennes julekurvside på nettet og løp og kjøp (eller lån) boken, den har mange gode ideer og mønstre til mer tradisjonelle flettede julekurver – og mønstre til litt mindre tradisjonelle kurver med for ekslempel dinosaurer!

Annen brettet julepynt kan finnes her og her, to nettsider med matematisk julepynt.

1 comment:

Anonymous said...

Det var greie forklaringer, må prøve å lage noen slike.

Likte der islandske sjalet ditt, det var et nydelg mønster!